söndag 10 augusti 2014

Melonsommar

Den här sommaren har varit en riktig melonsommar. Och då menar jag inte att jag har odlat meloner, utan att vi har ätit meloner, kilovis. Ingenting annat är så svalkande och gott som melon när det är riktigt varmt och man egentligen inte har lust att äta någonting annat. 

Enda nackdelen är att de väger så förbaskat mycket att bära hem. 

Jag sådde faktiskt också melon i våras, men den lär det inte bli någonting av. Plantan har liksom inte riktigt vuxit till sig. Men den finns nog kvar i växthuset... Men kanske jag ändå borde satsa på melonodling nästa år, om det blir en lika varm sommar som den här.
Just nu är melonerna ganska billiga, under 2 euro per kilo, så man kan riktigt frossa i meloner.Lite för varmt att vara i blåbärsskogen har det också varit. Men förra lördagen var jag ändå med en vän och plockade en liter på kvällen när det var lite svalare.

Så vi fick blåbärspaj med vaniljsås.

Annars har det mest varit terasshäng på dagarna i skuggan, så länge jag var ledig. Nåt annat orkar man liksom inte med, eftersom det varit alldeles för varmt att vara inne och ute i solen har man inte heller kunnat vara. Men nu har jag redan varit tre veckor på jobb, och det är inga problem, eftersom vi har luftkonditionering och kring 23 grader inne. 

Vi har haft varmt, mycket varmt, sedan början av juli och inget regn. Fast vi har faktiskt fått två regnskurar, men det var så ytterst lite, att de inte ens syntes i regnmätaren... Gräsmattor, blomrabatter och buskar har helt torkat bort. Krukplanteringarna har jag försökt vattna och hålla vid liv, men de hinner också torka mellan varven. Lite svalare har det blivit de senaste dagarna, och vi har nu endast kring 24/25 på dagarna och nätterna kring 17. Betydligt behagligare än de 29 graderna vi hade tidigare, både inne och ute.På sommaren är vår lördagsmat oftast fisk, eftersom det säljs fisk i alla former på sommartorget.

Sommarmat när den är som bäst: Varmrökt lax, morotsstuvning med persilja, rödbetor i ugnen och getost, skakad gurka, potatis, äggsallad och ludiveetå.

Rödbetor i ugnen: Jag skalar rödbetorna, skär dem i skivor och sätter dem i ett tunt lager i en ugnsform. Häller på mjöl och blandar om, så att alla rödbetskivor är mjöliga,  smörklickar på och salt och så in i ugnen. När rödbetorna är nästan mjuka, häller jag på mjölk och så får den vara i ugnen ännu en tid.

Ludiveeto är gott till nypotatis. Värm mjölk och smör i en kastrull. Salta ordentligt. Klipp i lökblast. Skall bara bli hett, inte koka.

Äggsalllad: Riv salladsblad i en skål.  Koka äggen och sätt vitan i salladen. Mosa gulan med salt, socker och ättika, häll i mjölk, blanda och häll sedan  såsen på salladen. Ibland skivar jag i lite rädisor också. 

Mums!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar