måndag 11 april 2011

Växtnytt


Nu är det på gång här hos oss också!

På söndagen plumsade jag iväg runt husknuten och hittade det här i rabatterna.


Mycket som är på väg upp. Spännande att se vad det är, för jag kommer naturligtvis inte ihåg vad jag har satt i jorden...
Det här är antagligen narcisser.

Och tulpaner.  Idag gick jag med hjärtat i halsgropen och kollade dem, för jag är lite rädd att hararna eller hjortarna  skall nafsa på dem.
Måste göra något åt saken, men det blev ännu ogjort idag...
Läste idag på någon blogg att man skulle kunna sätta fårull i bollar på en käpp, det lär ska kunna hålla hjortar borta.  Har också en hel hög med kasserade cd-skivor, som jag fick av sonen.  Kanske jag kunde hänga ut dem på något sätt.  Tror ni det skulle kunna hålla hararna borta?
Stockrosorna, som jag sådde i fjol om våren och planterade ut på hösten, ser fina ut.  Fast jag tror någon hade varit och smakat på dem förra natten. Tyckte det fattades något blad.

Mera narcisser.

Och mera tulpaner.

Aklejan är också redan på gång, fast det syns lite dåligt på bilden.

Lite fånigt känns det att visa sådana här bilder nu, när många av er redan har sådant som blommar i era trädgårdar.

Så förflyttar vi oss inomhus.


Här börjar det vara fullt överallt med krukor och sådder. Det här är en del av det som jag sådde förra veckoslutet. Dom får ännu stå på vedspisen tills dom gror och behöver ljus.

Framför söderfönstren är det fullt.


Hjälmbönorna växer fint.  Nu får jag hålla koll på dem, så de inte trasslar in sig i varandra och i andra växter.


Endast en av klockrankorna har grott. Och nu har jag inte flere frön hemma så jag skulle kunna så på nytt.

Prydnadsmajsen växer fint.


Blomman för dagen.


Mera Blomman för dagen.  Här börjar det vara bråttom att reda ut dem så länge det är möjligt.  Annars går det som i fjol, då jag fick plantera alla i en enda stor kruka, för att de var så intrasslade i varandra.

Prydnadsmajs.
I bakgrunden kan ni se min julros.  Den är alltså vid liv ännu...

Det var allt nytt från växtfronten idag.

Eller nej, det var det inte alls förresten!
Läste nya Glorian Koti -tidningen idag och hittade äntligen namn på min gula växt.  Den som Tove Janssons mamma Signe Hammarsten-Jansson har hämtat hit till Pellinge, och som nu finns i de flesta trädgårdar här.
Det är en lupinväppling eller Thermopsis lupinoides, på finska Aasianrevonpapu.

6 kommentarer:

 1. Den kommer, eller rättare sagt, den har ju kommit nu, våren, till dig också! Och inte är det fånigt att visa bilder på det, det är ju det som är tjusningen att vi bor i avlånga land med så olika framfart av våren.
  Vilken växtkraft det är i dina lådor, det här härligt.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Grattis, så har din trädgård också kommit fram. Tänk så fort snön faktisk minskar när vi får lite värme. Så mycket du har inne, har du sått skärmbönor? Jag funderar på att förgro några bönor också, har aldrig gjort det förr, men trodde kanske det var för tidig. Då har jag jobb till helgen också :)

  SvaraRadera
 3. Så mycket blommor inte för jag vet hur stor areal du har men nog lär det ska blomma överallt ,kram Nette

  SvaraRadera
 4. En sådan mängd härligheter! Jag har inte sett något annat än hunskit på våran gård! Men i morgon då jag är ledig, skall jag skanna gårdens alla knutar! Får se om något dykt upp?

  Kramar!
  -Pia-

  SvaraRadera
 5. Oj, oj, så många sådder du har i dina fönster!
  Precis som du hade jag förra sommaren Blomman för dagen intrasslade och blev tvungen att stuva ner allt i en hög och det blev inte så bra. I år vis av lärdomen sådde den senare och skall anpassad en bättre med stöd :)
  Ha en fin helg! /bea

  SvaraRadera
 6. oj du verkar ha mycket på gång :) hoppas du klarar dej från djuren som äter växtera, hos mej har musen varit framme o gnagt på rosenbusken :( Kram Suss

  SvaraRadera