torsdag 26 december 2013

Juletid och JulefridDet blev jul och julefrid i Mattashuset i år också, fast jag i något skede faktiskt tvivlade på det. Jag brukar hinna med allt i december, men i år borde jag verkligen ha börjat tidigare.  Allt går inte alltid som man planerar, eller tror. Första veckan i december gick till något helt annat än julförberedelser. Vi skulle nämligen på systerdotterns bröllop den sjunde december och det fordrade också en del förberedelser. Det behövdes nya kläder, sonen behövde ny kostym, present skulle införskaffas. Att få tidtabeller att passa ihop är inte alltid så lätt. Åtminstone inte om man som jag, i veckan är beroende av buss, och sista bussen hem går 16.20... Att sköta alla butiksärenden på ca 20 minuter år inte alltid så lätt.

Men bröllopet var naturligtvis fint och bruden såå vacker! Det blir kanske ett särskilt inlägg om det, bara jag hinner.

 På söndagen efter bröllopet hade jag sedan tänkt börja med julförberedelserna, men efter en stressig vecka lyckades jag naturligtvis dra på mig en influensa. Så på söndagen var jag så trött  att jag inte orkade göra något alls. Följande vecka försökte jag sedan kurera mig med ingefärshonung och echinaforce och tidiga kvällar.  Men inga julförberedelser blev gjorda på hela veckan.  I slutet av veckan började det se bättre ut och lördagen tillbringade jag i Borgå med att gå på julmarknader, försöka hitta lite julstämning samt köpa några små julklappar.


Gamla stan i Borgå är alltid lika stämningsfull vid jul. 


Lite julstämning hittade jag, och tyckte också att nu började jag känna mig nästan frisk igen. Så på söndagen pysslade jag hela dagen och gjorde lite nya saker till vår julmarknad. Men det är inte så mycket man hinner med på en dag. 


Mer än att det blir ännu mera kaos i huset...
Följande dag var igen arbetsdag, som skulle tillbringas i Tallinn.  Trevlig dag i ett juligt Tallinn.Men tidig väckning och alldeles för sent i säng betydde att jag var helt totalt täppt när jag vaknade följande dag. Och nu började jag ana att den här flunssan går inte över utan läkarbesök.  Så på onsdagen blev det läkarbesök och medicin för luftrörskatarr.  Men, men, det tar sin lilla tid innan medicinen börjar verka. På fredag fick jag ändå en eftermiddag i stan, då jag kunde köpa lite julklappar. Mycket blev det inte i år. 

På lördagen försökte jag sedan förbereda för julmarknaden, handla lite mat och dylikt. Julmarknaden på söndagen gick riktigt bra. Kände mig redan bättre. Och på söndagskvällen orkade jag börja reda upp kaoset här i huset, och försöka få det lite juligt. 


 På måndaen var jag ledig och vi for på granjakt så fort det blev ljust. Den här gången gick det bra fastän det ösregnade.  Ingen snö och inte kallt och vi hittade genast en dikesgran som blev perfekt. Tjugo minuter efter att vi for hemifrån, var vi tillbaka hemma med en gran. Det ni! Sedan var det bara att fortsätta med resten av julförberedelserna, laga lådorna, baka kakor, städa, handla osv. osv. Så långt allt bra. 
Men på tisdagseftermiddagen kändes det inte mera så bra.  Efter allt hostande hade jag tydligtvis hostat 'sönder' något revben. Åtminstone känns det så. Det gick inte att hosta, skratta, gäspa eller andas djupt utan att det gjorde  förfärligt ont...  Men annars kände jag mig helt frisk.


Alla hjälpte till, så allt ordnade sig.  Vi hade storm på måndagskvällen och mannen var förberedd på el-avbrott. Därför pannlampan.... Men stormen gick förbi utan el-avbrott och skinkan var klar följande morgon när vi vaknade. 


Vi fick en fin och stämningsfull julafton med god mat och fina julklappar, trots att det var var mörkt och ösregnade och kring fem grader varmt.

Önskar er alla en fin fortsättning på helgen! 

2 kommentarer:

  1. så mycket som hänt .god fortsättning ,nette

    SvaraRadera
  2. Ibland önskar man verkligen att dygnet hade många fler timmar. Det är inte alltid så lätt att hinna med..
    Önskar dig i alla fall ett riktigt Gott Nytt År..

    Kram Maidi

    SvaraRadera