tisdag 15 april 2014

Gjuta i betong

Jag har redan länge varit intresserad av att gjuta något i betong, och har redan för något år sedan köpt en säck med betong, men sedan har det bara inte blivit av. Det finns ju alltid så mycket annat att göra på sommaren... Och i det skedet tänkte jag mera på lite större saker, som krukor.

Säcken med betong har sedan stått ( tillsammans med några andra gamla betongsäckar) i föjset, och mannen har påpekat att den inte går att använda mera.

Men nu här under våren såg jag så fina betongägg och små, fina kryddkrukor i betong på flere bloggar och på instagram, så dottern och jag bestämde oss för att nu skall vi prova.  Och när inspirationen kom, så hade vi bara den gamla betongen, och tänkte att alltid kan man ju prova...

Me först behövde vi tomma äggskal, så jag bakade en hel hög med Oops bröd (LCHF bröd på ägg och Philadelfia ost). Sedan ställde vi igång med gjutandet i liten skala för att testa.

Det är lite pillande att med en liten tesked sätta in betongen i äggen, men det går ändå överraskande bra.Men för det första hade vi för mycket vatten i betongen, och för det andra var betongen för gammal och klumpig. Av det här första försöket blev det inget...

Så följande veckoslut inhandlade vi ny betong. Och nu hade vi samlat ihop en hel del andra formar också. Smältostburkar, youghurtburkar, isbitsformar av silikon och dylikt.
Vi hade tänkt jobba ute, men det veckoslutet var det isande kallt och blåste något förfärligt, så vi fick jobba inne i'stallet', men innan vi fick in alla våra grejer dit, så hade redan en äggkartong med tomma äggskal flugit iväg, och det var bara att springa efter skalen... Tur gick inget sönder. 


Här är dotterns teljushållare på tork.


Här är mina ägg, som jag nu målat och lackat. Är ganska nöjd med resultatet.
Här är mina teljushållare, som jag gjort i smältostburkar. Lite utveckling fodrar det ännu, för hålen blev lite för små.  Borde kanske ha använt plasthöljen istället för aluminiumhöljen.Förra veckoslutet gjöt jag resten av betongen. Mera ägg och alla möjliga andra små saker. 
Nu gäller det att kolla på leksaksavdelningarna, för sandleksaker är utmärkta att gjuta i, liksom stora limsaflaskor,som man klipper av, gräddburkar, you name it!Betongsaker är utmärkta att ha på bordet utomhus på sommaren, eftersom de inte blåser bort.  Håller dessutom bordduken på plats...

Så nu gäller det att skaffa mera betong, och pröva på lite större saker också... typ ämbar storlek, eller kanske någonslags liten bordsskiva, kanske med mosaikmönster, eller varför inte krossat porslin...

Det blir lite snett ibland, något går kanske sönder, hålen blir inte där man tänkt sig, men det är spännande och roligt. Och materialet är inte dyrt. 

Ha det så bra alla ni som tittar in!

1 kommentar:

  1. Betong äggen är så otroligt fina... Jag har inte prövat gjuta i betong, men skulle jätte gärna ta det till projekt någon gång.
    Kraam
    Sanne

    SvaraRadera