lördag 27 november 2010

Snöskottning och pepparkaksdeg

Det har varit snöoväder, hård vind, elavbrott och mycket kallt under veckan som gått.Plogbilen väntar på andra sidan, när vi far över med färjan.


Vacker arbetsväg.

Idag har det varit vackert vinterväder, och mellan -10 och -14 grader.
Var ute idag och skottade snö.  Sådana ställen som man inte kommer åt med traktor och plog.
Framför postlådorna, roskisen, garagedörrar och vedliderdörren. 
Dottern i full fart med snöspaden.


Jätteskönt med veckoslut efter en tung vecka på jobbet.

Det har blivit städat i huset och pepparkaksdegen är klar i kylskåpet.  Jag har ett gammalt recept som jag alltid använder.  De här pepparkakorna blir spröda och goda.Smält 200g smör, 3 dl socker och 1,5 dl sirap i en kastrull.
Häll över i en degbunke och låt svalna lite.
Rör i 1 msk kanel, 1 msk ingefära och 1/2 msk malen kryddnejlika, samt 1,5 dl grädde.
12 dl mjöl.
Blanda 1 msk bikarbonat med en del av mjölet.
Spara lite mjöl till utbakningen.
Låt stå i kylskåpet till följande dag.
Degen skall stå kallt ett dygn innan den bakas ut.  Men utbakningen får någon annan sköta om ....Fast natten är ju lång, och sonen älskar pepparkaksdeg, så få se hur mycket som är kvar i morgon att baka ut.  Kanske det blir ett enkelt jobb för den som skall sköta utbakningen?

Här inne är varmt och skönt.  Jag har eldat i båda kakelugnarna och i vedspisen i köket.  Ett tiotal värmeljus har brunnit hela dagen.  De värmer också.

Nu vill jag önska er alla en riktigt trevlig lillajul! 

2 kommentarer:

  1. Vi har inte sett en snöflinga på två veckor,bara kallt o blåsigt,ser att du far med färja ,här utanför oss finns Bergö dit det går färja ,dom har haft trubbel alla dagar ,den hårda vinden gör att ingen is bildas odet kalla vädret gör att det bildas issörja som fryser fast på propellrarna ,så folk har fått sitta många timmar o vänta ,en dag gick det mer än halva dagen.Det ser ut som vinden avtar nästa vecka,vi får hoppas,kram Nette

    SvaraRadera
  2. Snöskottning är god motion, och den motionen bjuder Kung bore ofta på nu om dagen. Med vita vidder, pepparkakedeg och julpyssel så måste det vara en härlig förjulsstämning hos dig :)

    SvaraRadera