lördag 27 februari 2010

I dag vaknade jag till att telefonen pep. Jag hade fått ett meddelande. Klockan var endast 7.05. Men det var en mycket trevlig överraskning. En god vän i England meddelade att hans andra barn, en dotter, hade blivit född klockan 3.55 engelsk tid. Han lovade skicka bilder snart.



Dagen har varit dimmig och grå, men varm... Temperaturen kring +/- 0 grader. Det droppar från taket för fullt. Och nu väntar vi att snön från hustaket skall komma ner innan det blir kallt igen. Det var plusgrader redan igår, och de har lovat likadant väder ända till tisdag. Regn, snö och plusgrader. Våren kommer sakta.

Vinterledigheten börjar nu gå mot sitt slut. Otroligt vad snabbt det går. På torsdag var vi till stan för att bunkra mat. På samma gång körde vi ut till köpcentret för att köpa sytråd från Eurokangas. Var också till Jysk där jag hittade en packe tyg billigt och till Hemtex där jag hittade dessa fina kaffemuggar. Perfekt storlek. Dessutom köpte jag såmull (det börjar snart bli bråttom att så alla tidiga frön) och tre buketter med tulpaner.

På fredag blev det stadsresa igen, eftersom Mattasmannen skulle till laboratoriet och inte ville åka ensam, eftersom han inte visste hur nära dörren han skulle kunna parkera. Det är inte så lätt att röra sig med rollator i all denna snö.

Lite stickande har det också blivit. En halsduk blev klar och nu håller jag på med en sjal. Provade också virka några armband. Skall visa bilder senare.

onsdag 24 februari 2010

Snöskottning och utelekar

Idag vaknade vi till en helt fantastisk dag. Solen sken från en klarblå himmel och det var ungefär -12 grader. Grannen hade redan plogat vägen, men han var inte riktigt nöjd, eftersom vallarna är så höga på var sida om vägen att snön rasar ner tillbaka. För att få vägen riktigt bra ringde vi Mattasmannens bror, som har snöslunga och han lovade komma och ploga så att pellettsbilen kan komma fram. Hans sexåriga son skulle få vara hos oss under tiden.

På förmiddagen skottade jag snö framför garagedörrarna, framför pellettssilon och framför trappan. Det hade nog kommit 15 cm i går och i natt.

Mitt på dagen kom sexåringen som också är vår gudson, så det blev lek med Bakugan bollar (nu vet jag allt om Bakugan bollar och dimensioner), legobyggande, och lekar med alla mina saker på toalettbordet i sminkrummet, som han kallar vårt sovrum. Därefter blev det snölekar ute. Roligt! Jag är glad över att jag fått tillbringa så mycket tid med honom ända sedan han var liten. Idag skottade jag väg åt honom till källaruppgången där han skulle fortsätta bygga på en snömur som han började bygga någongång vid jultiden när det var blidsnö. Jag var helt slut efter skottandet och stod och vilade en stund. Med den påföljden att han frågade varför jag bara står och latar mig - "var det inte meningen att vi skulle jobba fifty-fifty med muren?" Det med det skottandet - det räknades tydligen inte som jobb.









Nere vid båtlidret hänger ännu mina lysande julgubbar. Det får nog hänga kvar en tid till, för just nu är det över en halv meter snö på vägen ner dit... kanske de blir kvar till påsken. Eller kanske ännu längre, jag kan inte riktigt tro att all denna snö skall smälta bort till dess.


På uteplatsen syns endast översta lagret tegel av grillen och endast bordsskivan av bordet.





Innanför staketet finns min blomrabatt där det börjar blomma genast på våren. Krokusar och tulpaner. Förra hösten fick jag 500 krokuslökar av en väninna. Hon bor i höghus och hade tänkt köpa några lökar för att sätta i kruka eftersom påsen kostade endast 1 euro. Men när hon kom till kassan fick hon veta att det var 5 påsar för 1 euro! Eftersom det var så billigt kunde hon inte låta bli att köpa, fast hon inte behövde dem. Men som tur kom hon sedan att tänka på mig, så jag fick 500 lökar att plantera och största delen satt jag i den här rabatten. Tror ni de orkar fram i vår?
Pellettsbilen kom också fram, så nu finns det 4000 kg pelletts i silon. Det borde väl räcka till sommaren?

tisdag 23 februari 2010

Vinterledig

Jippii! Den här veckan är jag vinterledig!
Idag har det snöat hela dagen och temperaturen har stigit. På eftermiddagen var det endast cirka -2 grader och riktigt lugnt. Man har glömt att det kan vara så här varmt ute. Jag var just ut och skottade lite snö framför garaget och trappan. Det har kommit ungefär 15-20 cm idag. Jag hoppas någon kommer och plogar vägen i morgon, eftersom vi skall få pellettspåfyllning, och jag hoppas bilen kan komma fram.

Igår och idag har jag sytt. Jag har förnyat textilerna i köket. Av ett quiltat sängöverkast, som jag köpte för 4,- euro på loppis sydde jag överdrag till den här stolen.


















...och gungstolen fick kuddar med nya överdrag.










Kuddarna på de vita stolarna fick också nya överdrag av några gamla tygbitar jag hittade i mina gömmor. Och lampan som var grannrosa fick nytt tyg.

















Stolarna vid matbordet blev som nya med överdrag av ett gammalt påslakan och virkade små dukar som jag har köpt för några euro på loppis. Påslakanet var storrutigt på ena sidan och smårutigt på andra och räckte till ganska mycket. Förutom de fyra stolarna fick "tidningskorgarna" också nytt utseende.


Jag var mäkta stolt när detta allt var klart. Och så energisk att jag började baka. Det blev tre limpor, semlor, kanelbullar, bullar med fyllning av mandelmassa och bullar med riven choklad. En del frös jag ned, för jag tror inte vi klarar av att äta upp allt annars innan det blir gammalt.
Jag har mycket rum i frysen nu när jag frostade av och städade den ena frysen på söndagen.

Ha det så bra!

lördag 20 februari 2010

Vinterns kallaste dag?

Idag är det kallt. Otroligt kallt. Omkring -20 grader och blåser 13 m/s. Man vill inte vara långa stunder ute. Men här inne är det varmt och skönt. Jag har också eldat i köksspisen och i båda kakelugnarna. Enligt väderprognosen skall det börja snöa vid midnatt, men ännu har det inte börjat. Få se hur det ser ut i morgon.


Ännu är det långt kvar tills vitsipporna blommar!

söndag 14 februari 2010





Vintern fortsätter. Vi hade -18 grader förra natten, fastän det sedan har varit över -10 grader på dagen. Solen lyste och fåglarna kvittrade. En vacker dag.


Vi hade lite kallt inne på morgonen för pellettsbrännaren hade stannat. Pellettsbrist! An on going problem! Det finns nog pelletts kvar i silon, men den vill inte riktigt rinna ner, så det hade säkert blivit tomt i skruven som transporterar pelletten in i huset. Vi har haft massor av problem med vår pellettsvärme under de dryga 3 år vi bott här på Mattas. Nu har det fungerat galant sedan november, men... Som tur var har vi en kort skruv i pannrummet och en papplåda att fylla med pelletts. Så nu fungerar det igen, men det skall fyllas på hela tiden. Och det betyder ganska mycket jobb att köpa små säckar och frakta från stan. Nu hoppas jag att jag får tag på någon som kan hjälpa mig i morgon och att det inte är något stort fel.


I går var jag till stan för att få svininfluenssavaccinet. Vi for ganska sent för att det inte skulle vara köer. Hade tänkt gå på loppis efter det. Men jag var för sent ute - de stängde alla klockan 15. Men nu är vi i alla fall alla i vår familj vaccinerade.


I går gick jag också igenom alla mina fröpåsar! Nu har jag plockat ut alla som skall sås i februari-mars, så när jag är vinterledig är det bara att börja. Mull måste jag köpa, och krukor måste lagas, namnlappar skrivas.... Vad jag längtar efter att få börja med det jobbet igen. Det är alltid roligt att ha drömmar!


Men det är ännu långt tills det börjar grönska och forsythian blommar så här vackert som förra våren! Man kan bara inte förstå hur all denna mängd snö som nu finns skall kunna vara borta i maj...





Här är en bild av mina stockrosor från förra sommaren. Nu skall jag så flere av dessa och jag har också frön till en mörk variant.


På handarbetsfronten har det inte hänt så mycket idag. Jag sydde lite på mina butikskassar, och tovade den här halsduken och pulsvärmarna som jag stickat av tunt yllegarn som byter färg.
Dessutom har jag kollat på en massa bloggar och bläddrat i tidningar och fått inspiration till en massa saker! Synd bara att det är så långt till nästa veckoslut.
Ha det bra!