måndag 14 maj 2012

Sådder ute och sådder inne


Innesådderna blev omskolade till slut, fast det tog tid innan det blev gjort...
Jag lagade 'krukorna' själv av tidningspapper den här gången (rullade dem runt en toapappersrulle) och det tog ju lite tid.  Likaså tog det också en stund att göra alla etiketter (försöker nu komma ihåg till nästa år att göra etiketterna och krukorna tidigare på våren, så allt skulle vara klart sedan när man kan börja så och skola om plantorna...).  Den här gången skrev jag namnen på datorn, printade och klippte ut dem och laminerade dem så de håller i regn och blåst.

Nu har plantorna vuxit till sig i en (eller kanske det redan är två?) veckor och ser riktigt bra ut.

Här finns tomater, sommarrudbeckia, astrar, eldblomma och stockrosor. Jag är så lyckligt lottad att jag har stora söderfönster, och vi bor uppe på en kulle, så planteringarna får tillräckligt med ljus och plantorna blir inte långa och skrangliga.
De står nu i köksfönstret (alla de här tomatplantorna kommer INTE att rymmas i mitt växthus, så jag vet inte riktigt varför det igen har blivit så här många?).

Men jag har också sått klockranka, blomman för dagen, kejsarvindor, svartöga, hjälmböna, prydnadsmajs och ännu en klätterblomma som heter fjärils...någonting.  De blev omplanterade först igår. 
Jag ville göra det arbetet ute och och igår var det perfekt väder för det. Tidigare veckoslut har det blåst så mycket, så det har inte gått att jobba med plantorna där ute.
Det var inget lätt arbete att plantera om dem, för alla plantor var (igen) intvinnade i varandra!
Tur hade jag dottern med som hjälpte mig att reda ut dem.
Få se nu om de tar sig, för det var ganska starkt solsken igår och arbetet tog lång tid, så de stod ute många timmar...
Jag kunde inte heller ta in alla tillbaka, eftersom det blev så många krukor, så en del förde jag till växthuset, där jag har täckt in dem med en duk för att de skall klara sig där.

Växthuset är nu så fullt, att det inte ryms någonting in där mer.
I bänken har jag sått fyra olika sorters sallader, av vilka tre redan har grott.  Till vänster ser ni ämbaren med mina klematis.


Längst bak finns rosenskäror, krasse, luktärter, doroteablommor, gurka och squash samt några ämbar med dahlior.
Igår sådde jag mera krasse, ballongblommor, lite mera gurka (vart jag skall sätta dem vet jag inte heller, jag får nog dela med mig av mina plantor eller kanske skaffa ett växthus till?) rosenbönor och  huvudsallad.
Här rosenskäror som grott.

Klematis.

Jordgubbarna blommar.

Och gissa vad det här är?  Jo, det här är nässlor i blöt.
Det ska bli nässelvatten, som jag använder som näring till mina planteringar.

Önskar er alla en fin fortsättning på veckan!

6 kommentarer:

 1. Oj så mycket blommor du har o tomater ,sådant där gjorde jag också för 15 år sedan men tiden o hälsan säger sitt.Kram Nette

  SvaraRadera
 2. Jisses, vilken härlig odling du håller på med..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 3. Oj oj vad du har legat i , och sån fin ordning på alla krukorna.
  Du verkar ha riktigt " gröna fingrar ".
  Ha en fin helg!
  KRAM
  Eva

  SvaraRadera
 4. Vilket jobb du har gjort :) Kram Suss

  SvaraRadera
 5. Wow! Vilken härligt växtkraft! Heja dig :)

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 6. men nu hade du mycket på G.. jisses va det växer o gror..jag har inget växthus o int lär jag väl få nått heller..ett sånt som jag skulle vilja ha rättare sagt..har inte sått ett ända frö i år.

  SvaraRadera