lördag 17 april 2010

Sibirisk nunneört

Jag är så glad över min Sibiriska nunneört.  Den kommer snabbt upp på våren.  Helt överraskande är den där.  Nu är den redan så här stor.

Den växer i stora tuvor precis var den vill, och blir ca en halv meter hög, men det är ju bara bra den här tiden på året.   Den blir snabbt en färgklick i trädgården innan det kommer något annat.  Min svärmor gillade den inte alls och jag kommer ihåg hur hon kämpade med den när den växte var den ville.  När vi drog in vattenledningen innan vi flyttade hit och grävde upp trädgården på östra sidan om huset, såg jag rötterna. som fanns överallt..  och då förstod jag att den som försöker utrota denna växt inte har någon chans.  Men jag älskar den...   Den är också så lätt att plocka bort sen när den blommat ut.  Tuvorna lossnar hur lätt som helst, och rötterna blir kvar i jorden tills nästa år.

Vi har också mycket vanlig nunneört i trädgården.  Den växer i nedre trädgården runt det gamla, vilda äppelträdet och också runt vita syrenbusken  tillsammans med vårlökar.  När de blommat ut börjar gullvivorna blomma...så ni kan säkert räkna ut vad det här betyder.  Jo, vi kan ju inte klippa gräsmattan förrän alla de här har blommat ut och fröat av sig.  Jag är rädd att om de inte får göra det så minskar blommorna till nästa år.  Så vår gräsmatta ser inte så där välvårdad ut i början av sommaren....
Fast det är ju just så jag vill ha det.  En trädgård med raka rader och inte ett ogräs är inte riktigt min melodi.  Jag vill att min trädgård ska vara lite vild.

Det här bilderna är tagna på våren 2006 innan vi flyttade in.
Här växer fingerborgsblommor som frösår sig.  De är två-åriga och för två år sedan hade vi en fantastisk blomsterprakt här.  I fjol kom det bara bladrosetter, men det finns ganska mycket av dem, så nu hoppas jag på fin blomning i år. Så här gröna och fina är de nu redan. Det kommer också upp precis var som helst, men vill man ine ha dem där de kommer är det ju lätta att plocka bort eller flytta någon annanstans. Men, för min del får det nog växa nästan precis var som helst...

I växthuset har häng-jordgubbarna börjat växa.Och här är krukan med mosippor (månne de hette så? nåja, en sippa i varje fall), som jag sått från frön jag plockade och som övervintrat i växthuset.

Aklejorna har också övervintrat i växthuset.  Också de sådda från egna frön. I dag tog jag en sväng i trädgårdslandet också.  Jag odlar i pallkragar, och försöker utvidga det lite varje år.  Vi har mycket hjortar här, och i höstas mumsade de på de som fanns kvar i landet, de finns fullt av spår också inne  i pallkragarna...
Det här är min jordgubbsodling.  Den är ganska nertrampad men något tycks här nog finnas kvar.
Lite av vitlökarna har också kommit upp.  Mmmm, snart, snart kan man börja klippa de här piporna och äta på smörgås och i sallader...Ännu en bild från en blomrabatt.  Här växer narcisser i värmen mot stenfoten av huset.

Men var finns alla de där krokuslökarna jag planterade i höstas...???5 kommentarer:

 1. Takk for hyggelig kommentar, herlige vårbilder fra hagen du har! :)
  Riktig god helg til deg og!

  SvaraRadera
 2. Visst är det fantastiskt med vilken fart naturen sätter igång. Man är lika faschinerad varje vår. Känner inte till Sibirisk nunneört men kul med växter som kommer tidigt.
  Ha en skön söndag
  Kram annika

  SvaraRadera
 3. Heisan..

  Så koselig å se fra hagen din:)
  Den lilla urten var jo nydelig...
  Enig med deg, det må få gro litt vilt også, har sin egen sjarm det!

  Ønsker deg en fin kveld og en fin ny uke, klem fra meg

  SvaraRadera
 4. Härliga vårbilder du visar, visst är det härligt med de här tidiga växterna som förgyller trädgården när allt annat känns brunt å trist. Själv har jag en gultörel som lyser upp vid uteplatsen tidigt. Den är gul och det är inte min favoritfärg direkt men jag blir lika glad varje vår av den gula färgen, sen när allt annat börjar blomma står den där så grön och fin, som en boll. En oväntad favorit.
  Hoppas du får en fin vecka
  Kram Linda

  SvaraRadera
 5. Jag kanske ska försöka mig på att odla i lådor i år, har inte riktigt bestemt mig. Annars så kommer trädgården så sakteliga, härligt!

  SvaraRadera