onsdag 31 mars 2010

Sommartid


Visst känns ordet "sommartid" fint, men då det gäller att ändra klockan till sommartid känns det inte alls bra.  Jag är den morgontrötta typen och början av den här veckan har varit verkligt svår... Att man kan vara så trött på morgonen!  Men kanske det känns bättre nästa vecka (fast jag tror nog det tar hela sommaren innan jag vänjer mig!). Förra veckoslutet hann jag inte skriva något blogginlägg, för jag stickade hela veckoslutet (nästan).  Min väninna (och arbetskamrat) fyllde 50 på måndagen och jag stickade en sjal och en scarf åt henne.  På jobbet firade vi henne redan på fredag och kalasade då på en så här fin tårta. 

Väninnan älskar rosa, så det blev en sjal i olika rosa nyanser.  Nu är allt mitt rosa garn slut.

Scarfen är gjord av bomullsgarn. Färgen är rosa och svart.


tisdag 30 mars 2010

Uppföljning av grödor och sådd

Påskgräset växer så det knakar.  En vecka har gått och det är så här fint.  Ärtorna däremot, har inte grott.  Man skall kanske inte blöta dem i flere dygn före man sår dem....   De hade säkert börjat ruttna innan jag fick dem i jorden.  Typiskt mig.  Nå, men jag får så på nytt  (och endast blöta dem några timmar den här gången). På lördagen sådde jag också gräs i några gamla fina kaffekoppar.  Få se om det hinner gro till påsken.  Det blev nu vanligt raigräs, eftersom jag inte hade korn kvar.

Mina andra såddar mår tillsvidare också bra.  De har fått vatten i tid (innan de helt torkat ut). Endast några pytte, pyttesmå början till trumpetblomma klarade sig inte efter en tillfällig torka.... Nästan allt har grott.  Utom Flitiga Lisa (men det var ganska gamla frön).  Spindelblomman har också grott lite dåligt, men nog är där ändå 3-4 plantor.  Klockrankan har också grott lite dåligt, men  tre plantor har kommit upp och det räcker  bra, om de klarar sig tills det är dags att plantera ut dem.

Jag tror det börjar bli dags för omplantering så småningom.  Annars växer de in i varandra så det inte blir nån ordning på dem.  Blomman för dagen håller redan på att klänga sig fast i min doftpelargon som står bredvid.
De behöver nu egen kruka, ny mull och käppar som stöder dem...  Enda problemet är att jag inte har någon mull... Eller det finns väl en säck i växthuset, men det är ännu så insnöat att jag inte kommer in dit. Och för att få hem en mullsäck från stan, behöver jag övertala en chaufför... Männen i min familj är inte så där överförtjusta i att besöka blombutiker och växthus...  Det behövs lite övertalning och mutor.   Men det skall väl ordna sig.




Här skall ni också få se mina orkideer.  De här två har nu blommat sen julen ungefär och blomningen  börjar nu snart vara över, men följande blommor är på kommande!  Det är helt otroligt så de blommar!  Jag har fem stycken och nästan hela tiden blommar någon av dem.  Nu tror ni säkert jag sköter dem enligt alla konstens regler.  Men nehej, de är just det som är så otroligt.  Jag vattnar dem nog,  en gång i veckan (oftast), och de står i ett söderfönster, men that's it.  Något annat gör jag sen inte heller.   Flyttar inte ens bort de stackars blommorna till sommaren,  när det är stekhett i söderfönstret.  Såg att de säljer orkideer billigt nu igen på Plantagen - kanske jag skulle investera i några till... Man kan ju alltid imponera på folk när man får orkideer att blomma på nytt...

Nu finns det  hopp för blomrabatten också. Ljusställningarna har börjat komma fram!  Så det har försvunnit 15-20 cm av snön.  Kanske mina krokusar ändå har en chans.  De senaste dagarna har snötäcket minskat ganska mycket.    Fredagens regn och plusgrader på nätterna har gjort susen.  På söndagen regnade det också, så det fortsätter att smälta med fart.  Var ner i pannrummet för att tömma askan på söndagskvällen, och nu ser man att smältningsprocessen är i gång på allvar,  för golvet i pannrummet var fullt med vatten...

Ha det så bra!

måndag 22 mars 2010

Påskgräs och påskgodis.

Vilken fantastiskt vacker dag idag!  Efter snön som kom igår kväll var morgonen otroligt vacker när allt var täckt med ren vit snö. Mattasmannen körde mig till jobbet och jag njöt av soluppgången och  den vackra naturen.

Var ute en stund på kvällen och skottade lite snö. Försökte också hacka bort lite is framför garagedörren, men det är en ganska omöjlig uppgift.  Där finns nu ca 15 cm hård is så det är omöjligt att få upp dörrarna.  Bilen får nog fortsättningsvis stå ute, tills isen har smält. Det här problemet har vi varje vår när snön kommer ner från taket och packar sig framför dörren.  Men problemet försvinner ju av sig själv i sinom tid...

Jag sådde också mitt påskgräs (korn) idag.  Förra gången jag var på loppis hittade jag en fin vit ugnsform som kostade endast 1 euro.  Den var så vacker så jag bara måste köpa den fast jag inte visste vad jag skulle använda den till (den har en liten spricka på insidan).  Men när jag skulle så påskgräset kom jag på att den blir perfekt till det.  Jag sådde också ärter som jag hade satt i blöt på veckoslutet.



När jag var in och handlade mat efter jobbet kollade jag påskgodishyllan, för att se om där skulle finnas något vackert att ha som prydnad, och hittade då de här små påskäggen i väldigt vackra färger.  Nu finns bara den risken att Mattasmannen får syn på dem och då försvinner de nog ganska fort...Så det kan hända jag får köpa många påsar ännu före påsk!


Önskar er alla en trevlig vecka!

söndag 21 mars 2010

Här fortsätter vintern.

Det var en ganska grå dag idag.  Ungefär en plusgrader, så det var vått.  Nu på kvällen har det börjat snöa igen.  Jag har sytt nästan hela dagen, men mitt på dagen tog jag en paus och gick ut på en promenad för att plocka lite kvistar, som jag behövde till mina tovade bollar.


Här är det ännu full vinter.



Men på vägen har det redan börjat smälta, så nog kommer våren hit också. 


Fyra stycken kuddfodral blev sydda idag.  De är alltså sydda av herrskjortor.  Kuddarna i beige har virkade små dukar som dekoration och de i grönt och rött har ett broderi som är klippt från tygservetter.




Baksidan ser ut så här, med knapplisten från skjortan.



Den andra scarfen blev färdig idag.  Här är två närbilder där man ser färgerna lite tydligare.



Och kvistarna som jag var och plockade?  Ja de ser nu ut så här.  Bollarna jag tovade i går är fastlimmade med limpistol. 


Så här såg det ut på vår gård idag.  Som ni ser  så  kommer det nog ännu att räcka länge innan jag behöver tänka på något trädgårdsarbete...

lördag 20 mars 2010

Fredagsfynd


I går efter jobbet var jag in till Mikrokulma för att köpa lite delar åt Mattasmannen.  Då fick jag syn på dessa "plasttofflor" som jag tyckte var helt underbara. Annars är jag inte så förtjust i plasttofflor, men den här bling-bling varianten tycker jag är fin.  Och priset var inte heller oöverkomligt:  5,95 paret. 




Tuppen jag hittade i samma butik är också ett fynd.  Det är sällan man hittar riktig fina påskprydnader nuförtiden (som inte är jättedyra) , men den här är helt i min smak.  Han kostade 4.95, så det var inte en så stor investering.  Kammen var lite dåligt fastsatt. Den lossnade på vägen hem, men med lite lim var det fixat.


Fick också med mej hem dessa fjädrar.  Här i en glasburk, som jag fixat till litet med en kopia av ett gammalt dokument som jag limmade på burken med decoupage-lack. 


Jag har tänkt göra lite påskris och behöver då små, små tovade bollar.  Man kan naturligtvis köpa/beställa sådana men det tar lite tid innan man får dem.  Just nu har jag har inte tålamod att vänta - jag vill prova genast! Så jag tovade själv.  Den här  högen fick jag till stånd i dag.  Nu får de torka tills i morgon.  Då skall jag gå ut och plocka lite kvistar och så får vi se vad det blir....











Turid visade på sin blogg HÄR bilder av en scarf hon stickade i bomullsgarn.  Jag har tidigare själv stickat sjalar på samma sätt men med flerdubbelt mohairgarn. Eftersom jag har en massa bomullsgarn, som jag inte har haft någon vettig användning för, var det här en fin ide.  Här är nu bild av den första scarfen som är klar. Den blev annars bra, men kunde ha varit lite längre.  På den högra bilden är redan följande på gång och den blir lite längre.

Jag har idag också börjat med kuddfodralen som jag skall sy av herrskjortorna jag köpte på loppis.  Det är nu färdigklippta och (om jag har inspiration)  skall jag börja sy dem i morgon.

Ha det så bra!




onsdag 17 mars 2010

Virkade armband.

Förra veckoslutet virkade jag armband. Fick inspiration av de jättefina armbanden på Karens blogg



Mina versioner blev i svart och naturvitt.
och ett med rosa band och knapp.


Den här veckan har jag redan varit två gånger till loppisen och båda gångerna kommit därifrån med en plastkass full med skatter.  Jag hittade billiga herrskjortor (1,50 euro/styck) i fina färger. Det tycker jag är ett lämpligt pris att betala.  Jag använder skjortorna till att sy kuddöverdrag.  Knapplisten blir fin öppning bak på kudden.  Dessutom hittade jag 3 stycken 1800-tals böcker med gammal text för 2-3 euro/st.  Två av dem fick min dotter och en behöll jag själv.  Det blir fina påskägg av dem!

Förra natten var mycket kall här.  Vi hade -19 grader i morse när jag steg upp.  Men nu hoppas och tror jag att det var den sista riktigt kalla natten och att det nu skulle bli vår på allvar. 


söndag 14 mars 2010

Fortsättning på vårsådden.


Jag trodde inte det kunde vara sant, när jag på tisdagen (3 dagar efter jag sått) skulle vattna och såg att en massa redan hade grott! I går på lördag såg det ut så här. Nu har allt utom klockrankorna, flitiga lisa och svartöga grott. Fantastiskt! Hoppas nu bara att jag kan hålla liv i dem och vattna dem så de inte torkar ut eller växer för mycket och blir alltför långa.
Min goda vän som bor i höghus hade också inventerat sina förråd och hittat en massa frön som hon hämtade åt mej. Det var mest olika sorter av vallmo som skall sås senare, men där var också en akleja sort som skulle borde sås nu. Så de fröna skall jag försöka få i jorden idag.


Söndagsmorgon!












Sådana här korgar gjorde jag en hel massa förra hösten. De görs av pappersremsor som man klipper från tidningar. Det behövs tidningar som har tjocka, fina pärmar och reklamsidor med fina färger (typ Vogue, Red). Det är jätteroligt att göra, man kan bara inte sluta! Här är en svartvit variant.



Jag har blivit inspirerad av Camilla Plum's bakprogram, och satte i går igång med att baka. Det blev lite sent innan allt var klart, men färdigt blev det. Det här mörka bröden blev ganska bra, men foccacian och baguetterna blev kanske lite sega... Måste prova på nytt nästa veckoslut. Det tar säkert sin tid innan man kommer på alla knixer och vet exakt hur degen skall kännas och se ut så det blir bra!
Vädret var väldigt omväxlande i går. Först skiner skolen och det är varmt och i nästa ögonblick snöar det för fullt. Och jag tror det blir en likadan dag idag.
Förutom att jag bakade i går, så fick jag inte så mycket annat gjort. Det är så typiskt. Man ser fram emot veckoslutet och allt man skall hinna göra och sen vaknar man på lördagen med nacken /axlarna så sjuka att man knappt kan svänga på huvudet. Men idag är det redan bättre. Så nu är redan andra tvättmaskinen på och diskmaskinen i full gång. Jag har redan dammsugit i köket/vardagsrummet. Dessutom har jag hunnit pyssla lite också.

lördag 6 mars 2010

Vårsådd och svetsning...



Vintern håller oss ännu i sitt grepp. Det var -16 grader i morse 7-tiden när jag vaknade. Månen lyste ovanför skogskanten när jag lyfte på huvudet och tittade ut genom fönstret. Bilden är tagen från sängen genom fönstret i sovrummet. Någon eldar redan längre ner i byn. Röken slingrar sig sakta ovanför viken. Senare på dagen steg temperaturen, men det var inte en lika vacker dag som igår. Det samlades moln och på eftermiddagen kom det lite snö.
10-tiden ringde gudsonen, 6 år. Han ville komma till oss så länge hans pappa for till stan fram och tillbaka. Han kom med tre fulla kassar av saker. Sjörövarutklädningskläder, bakugan-bollar och spel. Men det vi mest sysslade med var den här gamla symaskinen som han älskar att leka med. Han trampar och jag ser till att hjulet rullar åt rätt håll. I hans fantasi blev det en svetsmaskin, där alla metallsaker han hittade skulle svetsas. Jag svetsade och han trampade...
Äntligen är mina första frön sådda! Klockranka, blomman för dagen, stockrosor, flitiga lisa, tomater och mycket mer. Vackert är det ju inte, men roligt. Nu gäller det bara att vattna och vänta.
Jag är tidningsfreak, och köper mycket tidningar som lösnummer. Mest inredningstidningar, för tyvärr finns det inte så många bra stick- och sytidningar. Men den här tidningen är en mycket trevlig överraskning. Det är en helt annorlunda handarbetstidning än vi är vana med. Första numret hittade jag i början av året i butikerna här i Borgå. Det här är det andra numret. Det är en finsk översättning av en estnisk handarbetstidning (Käsitöö). Det finns massor med fina och speciella ideer i den. Stickbeskrivningar, sömnad, tovning, virkning och annat pyssel, samt också träarbeten och intervjuer med personer som behärskar gamla estninska hantverk.
Rekommenderar!
Väskmönster. En stor del gjorda av gamla tovade ylletröjor.

Den här stickade tröjan blev jag mycket förtjust i.

...och de här virkade halssmyckena är helt fantastiska. Eller hur?

onsdag 3 mars 2010

Halsdukar, sjalar och annat smått och gott.

Halva arbetsveckan har redan gått och det är torsdag redan i morgon! Det har varit köldgrader här förra natten och i dag. Men till veckoslutet skall det bli sol, så då kanske det fortsätter smälta lite på dagen.... fastän de har lovat kalla nätter.

Här kommer lite bilder av mina senaste handarbeten:


Butikskasse med hundmotiv

... och med blommor.


De här pannlapparna kom till under förra veckoslutet. Jag började virka medan jag såg på Melodifestivalen på lördag kväll. Jag har en låda full med restgarner jag fick av min syster, och just nu tycker jag det är roligt att virka sådana här rundlar.


Pulsvärmare.


Sockor med virkade blommor fastsydda på övre kanten.

Här är också bilder på sjalarna jag stickade på hösten. Jag fick ändorna fästade först nu. Den här är en lite mindre modell...


... medan den här är ganska stor.






Tre stycken halsdukar med små virkade rundlar som dekoration.